“Normalul” nu trebuie confundat şi identificat cu “firescul”…

2
743

“Normalul” nu trebuie confundat şi identificat cu “firescul”. “Firesc” vine de la “fire”. Iar “firea” este natura intimă şi unică a fiecărui individ. Cu toate că se poate vorbi despre un “firesc uman (general)”, “firescul” este întotdeauna mai apropiat de “individual” decât “normalul”. “Firescul”, în sensul cu adevărat tare al cuvântului, înseamnă “natural, individual şi unic”. În vreme ce “normalul” înseamnă “social, colectiv şi repetitiv”. De aici şi opoziţia dintre inşii “fireşti” şi blocul social tare şi “normal”.

Liviu Pleşoianu

Posted by | View Post | View Group
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMuzica lumii este mereu alta…
Articolul următorCioloș
mm
"Îmi plac oamenii, îmi plac istoriile şi istorisirile lor. Aş vrea, de s-ar putea, să le aflu pe toate. Le-aş prefera şi le prefer oricărui roman. Pentru că asta sunt oamenii - romane vii. Romane care păşesc apăsat pe tocuri, romane care aleargă în tenişi. Poveşti care respiră şi clipesc. Taine care umblă..."

2 COMENTARII

  1. Foarte frumos, excelent, sunteti uimitor cuvintele dumneavoastra sunt ca niste comori scoase din adâncuri. Când ati participat la concurs la antena 3 am stiut ca veti lua premiul I pentru ca ceea ce ne-ati prezentat a fost ca o spovedanie, iar smerenia este cea mai inalta forma de existenta umana. Lumea prin tot ceea ce face si ne ispiteste ne spune tot timpul ca nu existam, dar cei care cunosc ce inseamna sa fi viu, sunt datori sa le arate si altora ca poate se prinde si de ei Cuvantul. Felicitari inca o data, rari oameni ca dumneavoastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here