Sunt două planuri complet diferite. Și cred că …

0
550

Sunt două planuri complet diferite. Și cred că ține de nivelul fiecăruia de civilizație și de înțelegere a democrației să le separe.

Primul plan este acela al dreptului fiecărui parlamentar de a iniția ceva – un proiect legislativ, o serie de amendamente… Dincolo de rigorile de partid, există rigorile propriei conștiințe precum și rigorile în relație cu propriul electorat. Iar dacă un parlamentar consideră corect un anumit demers, consider absolut firesc ca acesta să meargă pe drumul propriei sale gândiri. Corectă sau greșită, inițiativa parlamentarului va avea sau nu sprijin la votul din comisii și, cel mai important, la votul din plen. Așa funcționează democrația parlamentară REALĂ, oriunde în lumea civilizată… Ca atare, mi se pare o greșeală majoră fie și simpla punere în discuție a unei excluderi sau a unei sancționări.

Al doilea plan este acela al modului cum ne raportăm fiecare, precum și partidul în ansamblul său, la o anumită inițiativă a unui coleg. În ce mă privește, deși am spus-o și o repet – în România, sub masca „luptei anti-corupție” s-a desfășurat un amplu și abject proces de poliție politică, nu pot fi de acord cu grațierea faptelor de corupție tocmai pentru că artizanul Noii Securități, Traian Băsescu, precum și întreaga sa camarilă NU e firesc să scape.

Ca atare, nu sunt de acord cu acele amendamente. Însă, așa cum înțeleg eu democrația, NU mi se pare firesc să vorbim despre sancțiuni în cazul unui parlamentar care are anumite inițiative legislative. În fond, de-aia suntem câteva sute în Parlament – ca să oprim o anumită inițiativă în cazul în care nu suntem de acord cu aceasta. E extrem de simplu și e mai mult decât suficient…

http://www.9am.ro/stiri/Politica/304935/plesoianu-despre-serban-nicolae-nu-e-firesc-sa-vorbim-de-sanctionare-sau-excludere.html

Posted by | View Post | View Group