Fragmente de istorie

0
809

Fragmente de istorie: „Bunica României Mari” – Pia Pleșoianu, soția marelui lider liberal Ion C. Brătianu

„Anul acesta, în luna februarie, s-au împlinit 98 de ani de la dispariția celei care a fost numită “Bunica României Mari”. Pia Pleșoianu a fost soţia lui Ion C. Brătianu, primul mare lider liberal. Pia a născut opt copii: Florica, dispărută dintre vii la numai 3 ani (cu numele ei a fost botezat domeniul din Ştefăneşti), Sabina (1863-1941, căsătorită cu doctorul Constantin Cantacuzino, descoperitorul vaccinului antidifteric), Ion (1864-1927, de cinci ori prim-ministru, cel mai mare om politic şi de stat al României, artizan al Marii Uniri de la 1918, tatăl marelui istoric Gheorghe Brătianu), Constantin (1867-1950, inginer constructor şi agronom, ultimul preşedinte al PNL, mort în închisoarea comunistă de la Sighet), Vintilă (1867-1930, prim-ministru, primar modernizator al Capitalei, ministru de război în prima conflagraţie mondială, ministru de Finanţe), Maria (1868-1945, mama poetului Ion Pillat), Tatiana (1870-1940), Pia (1872-1946, căsătorită Alimăneștianu). Toţi crescuţi şi educaţi de Pia în respectul adânc față de valori fundamentale: Dumnezeu, țara, familia, onoarea, sacrificiul, sub deviza “Legea neamului ne leagă”.

Familia boierilor Pleșoieni, răspândită în toate județele Olteniei, are o veche istorie care se pierde în negura vremurilor. Din acest neam oltean, cu ramuri la Vâlcea (Pleșoiu-Livezi și Mihăești), Romanați, Dolj, Gorj și Mehedinți (Cerneți), s-au ridicat revoluționari, administratori locali, cărturari, militari, ctitori de lăcașuri sfinte etc.

Basarab Laiotă voievod a acordat, la 15 iulie 1475, călugărilor de la Mănăstirea Cozia, stăpânirea asupra mai multor sate printre care și Pleșoni (Pleșoi) din județul Vâlcea. Basarab cel Tânăr Țepeluș întărește, la 9 septembrie 1478, stăpânirea Coziei asupra satului „Pleșoii și Ulița de la Râmnic”. Aceste danii s-au făcut încă din vremea lui Mircea cel Mare, plasându-i pe Pleșoienii vâlceni la începuturile statului medieval Țara Românească.

Acest neam de boieri olteni, din care face parte și Luca Pleșoianu, tatăl Piei Brătianu, și care apare în documentele de arhivă, îi consemnează în mai toate momentele care se referă la trecutul istoric, încă de la întemeierea statului medieval românesc. Pleșoienii mai așteaptă încă readucerea numelui lor în cărțile de istorie, după un nemeritat și îndelungat damnaţio memoriae…”

(Fragmente din cotidianul “Jurnalul” și revista “Clipa”)

Posted by | View Post | View Group