Către primarul Negoiță, cel care tocmai ne-a …

0
313

Către primarul Negoiță, cel care tocmai ne-a spus că nu se consideră “primar PSD”:

Stimate domnule Negoiță,

Vorbiți despre faptul că Președintele țării și primarul trebuie să fie Președintele/primarul tuturor cetățenilor, nu doar al celor care i-au votat. Foarte corect. Tocmai în acest sens, pentru a vă încuraja să deveniți primarul TUTUROR cetățenilor, vă sugerez următoarele:

1. Când îmi transmiteți că „cetatenii care protesteaza in Piata Victoriei sunt romani”, să nu uitați să îmi transmiteți în același timp și că cetățenii care NU protestează în Piața Victoriei sunt tot români. Cu alte cuvinte, în viitoarele dumneavoastră discursuri, aștept cu maxim interes să vă aud vorbind și despre cei care au cu totul alte opinii față de cei care protestează în Piața Victoriei. Pentru că, deși poate vi se va părea surprinzător, și cei care NU protestează sunt tot români. Ba chiar – dacă mă înșel, vă rog să mă corectați! – printre cei care NU protestează în Piața Victoriei sunt mult mai mulți dintre cei care v-au votat pe dvs. primar decât se regăsesc printre cei care protestează în Piața Victoriei…

2. Când îmi transmiteți că ar fi bine să îi tratez „echidistant” pe toți cetățenii, sper că îmi cereți prin acest îndemn inclusiv SĂ-I APĂR pe bătrânii despre care spun unii că ar trebui „să moară mai repede”, SĂ-I APĂR pe cei cărora le urează de bine implicații social pe care îi admirați și le strigă tradiționalul, umanul și creștinescul „MU.E!” doar pentru că au îndrăznit să gândească și să aleagă diferit (inclusiv pe dvs.), SĂ-I APĂR pe cetățenii ROMÂNI (câteva MILIOANE, acolo…) cărora cei din Piața Victoriei (alături de care spuneți că vreți să mergeți și să strigați) le strigă „CIU.A ROȘIE!”. …Și la asta vă refereați, stimate domnule #NEGOIȚĂ, așa este? Îi apărați pe cei care v-au ales și le cereți celor care nu v-au ales să nu-i mai jignească, nu? Un politician experimentat și în același timp uman, ca dvs., sigur nu declară că îi admiră pe cei care nu l-au votat și care le adresează cuvinte oribile celor care l-au votat, nu-i așa?!…

3. Spuneți: „Nu am inteles, din ceea ce ati afirmat, sintagma “primar PSD”. Tin sa va aduc la cunostinta ca eu sunt Primarul Sectorului 3, deci al tuturor cetatenilor din Sectorul 3”.

…Ideal ar fi să reveniți totuși asupra textului și să-l ștergeți, pentru a nu vă afecta singur grav imaginea prin texte care denotă neînțelegerea realității în care vă aflați.

Nu intru acum în subtilități constituționale (diferența dintre Președintele țării și primar în ceea ce privește posibilitatea de a fi membru de partid). Bine, nu vă ascund că mie nu mi se par deloc subtilități. Din contră, mi se pare foarte simplu de înțeles, dar pot să admit și că nu suntem toți la fel…

Domnule Negoiță, mă simt dator să vă informez că – vreți, nu vreți – sunteți în acest moment, când citiți ce scriu, exact „primar PSD”. Nu ați candidat ca independent sau ca “tehnocrat”, ci din partea unui partid. Ca atare, sunteți primarul oferit de acel partid și așa veți rămâne până la terminarea mandatului sau până la o eventuală demisie din partid.

Acum, sigur că trebuie să lucrați pentru toți cetățenii sectorului pe care îl administrați. Asta este o chestiune pe care o înțelege oricine, chiar și cetățeanul Gâgă. Sigur, de asemenea, că trebuie să-i ascultați pe toți. Însă asta nu înseamnă în NICIUN fel că ați încetat între timp a mai fi „primar PSD”. Dumneavoastră ați câștigat niște alegeri cu ajutorul unui program acceptat și asumat de partidul din care faceți parte. Ca atare, cât încă vă aflați în PSD, sunteți – vreți, nu vreți – „Primarul PSD de la Sectorul 3”.

4. Când îmi spuneți, ca un bun creștin, „sa nu semanati ura si nici sa nu incurajati un comportament care sa duca la dezbinare”, nu pot decât să vă aplaud. Sunt convins că nu e vreo insinuare, câtă vreme dumneavoastră știți foarte bine că – pe lângă nenumăratele apeluri la unitate și nenumăratele texte referitoare la boala dezbinării – sunt cel care, cu o săptămână înainte de protestele din 10 august, împărțea în două o donație pentru copiii bolnavi. O jumătate mergea către o fundație condusă de oameni la care țin foarte mult, iar cealaltă jumătate mergea către o fundație condusă de oameni cu care mă aflu în război total în ceea ce privește toate celelate subiecte.

Așa că, stimate domnule Negoiță, dacă mai există vreo miriște prin Sectorul 3, mă tem că riscați să intrați direct pe ea dacă începeți să-mi vorbiți mie despre dezbinare. Vedeți dumneavoastră, fac parte dintre cei care sunt capabili să separe planurile. Am prieteni care îi simpatizează pe unii pe care eu îi detest. Dar le respect punctul de vedere, așa cum și ei mi-l respectă pe al meu. Doar că, deși au alte opinii, ei nu îmi strigă mie: „Mu.e, mă, CIU.Ă ROȘIE!”. Că, dacă ar fi genul ăla de oameni, nu ar avea cum să-mi fie prieteni…

5. În final, alegeți din păcate să spuneți o enormitate: „In final, stimate domnule Plesoianu, v-as mai preciza faptul ca si eu sunt roman si, implicit, prin dorinta de a fi Presedinte, dumneavoastra va doriti sa ma reprezentati si pe mine. Eu cred ca nu intentionati, prin urmare, sa-i instigati pe alti romani impotriva mea.”

Domnule Negoiță, eu nu instig pe nimeni împotriva nimănui. Doar vă critic atunci când o luați pe miriște, cum o faceți de pildă în această succesiune de propoziții…

Da, domnule Negoiță, trebuie să îi reprezentăm pe toți românii. Dar asta nu înseamnă că nu venim, în politică și la alegeri (oricare ar fi ele), cu un program, cu o viziune, cu un set de propuneri. Sigur că trebuie să urmărești binele tuturor, dar ești votat de cine ești votat tocmai pentru că alegătorii tăi aderă la ceea ce propui, se simt aproape de ceea ce spui, au un set de valori comun. Te aleg pe tine și nu pe altul pentru că ei chiar cred în ce spui. Și atunci NU AI VOIE, măcar din elementar bun-simț, să nu îi reprezinți ȘI pe cei care te-au ales, mai ales atunci când ceilalți le adresează cuvinte grele!…

Am o curiozitate, stimate domn: dumneavoastră chiar nu cunoașteți principalele două… sloganuri ale celor pe care observ că îi discriminați pozitiv în relație cu cei care v-au ales? Să nu știți oare dumneavoastră, domnule Negoiță, că cei din Piața Victoriei strigă cel mai des: „MU.E PSD” și „PSD – CIU.A ROȘIE”!? Nu știați asta? N-am fost în ultimele luni, simultan, pe aceeași planetă, domnule primar PSD de la Sectorul 3?

Dacă vreți să aveți un discurs de primar „al tuturor cetățenilor Sectorului 3”, atunci – fără să uitați și de simpatizanții și membrii PSD care v-au cam făcut primar prin voturile lor – atunci ziceți așa, stimate domn:

„Sunt oameni care ies în stradă și oameni care nu ies în stradă. Îi respect pe toți, îi ascult pe toți, dar în același timp îmi văd de programul pentru care am fost votat mai ales de cei care nu ies în stradă. Îi respect pe toți, dar le cer celor care ies în stradă să nu folosească ODIOSUL slogan nazist „CIU.A ROȘIE” la adresa celor care m-au votat și m-au făcut primar! Îi respect pe toți, dar le cer cetățenilor Sectorului 3 care nu m-au votat și care le adresează injuria de maidan „MU.E ” celorlalți cetățeni ai Sectorului 3 care m-au votat să-și exprime nemulțumirile într-un mod civilizat și fără a-i jigni pe cei care au alte opinii și opțiuni!”

CONCLUZII:

1. Mergeți, domnule Negoiță, în Piața Victoriei dacă așa simțiți, e în regulă. Și nu uitați să strigați și „PSD – CIU.A ROȘIE!”, chiar dacă e slogan nazist. Strigați împotriva „ticăloșilor” și ziceți chiar așa – ia uite ce idee nemaipomenită: „MU.E PSD!”. Merge, mai ales că-mi ziceți în epistolă că dvs. NU sunteți „primar PSD”…

2. Nutresc speranța că ați priceput din cele de mai sus că faptul de a fi primar pentru toți NU înseamnă nici a nu mai fi primarul partidului care v-a desemnat candidat, nici a-i „reprezenta pe toți” în sensul de a susține injuriile unor cetățeni care nu v-au ales la adresa cetățenilor care v-au ales.

3. Politica nu e deloc grea. E chiar foarte ușoară. Însă doar dacă și înțelegi ceva din ea…

P.S. Redau aici, integral, ce mi-a scris domnul Robert Negoiță:

„Constat ca declaratia pe care am facut-o recent, referitor la romanii care protesteaza in Piata Victoriei si despre care spuneam ca sunt in strada fiindca unii ticalosi nu isi fac treaba sau nu si-o fac asa cum ar trebui, a trezit si interesul unui prezidentiabil, mai precis al domnului Liviu Plesoianu. Am citit opinia dumnealui si vreau sa ii raspund, cu atat mai mult cu cat, domnia sa se doreste Presedintele tarii, deci reprezentantul tuturor romanilor.
Stimate domnule Plesoianu, cetatenii care protesteaza in Piata Victoriei sunt romani. Adica tocmai oamenii carora va doriti sa le fiti Presedinte. In calitate de primul om al unui stat, asa cum vreti sa ajungeti, sarcina dumneavoastra este sa ii reprezentati echidistant si corect pe toti cetatenii respectivului stat. Mai mult, sa nu semanati ura si nici sa nu incurajati un comportament care sa duca la dezbinare.
Cat despre declaratia mea, da, este o afirmatie in care cred si care nu prezinta vreun punct de vedere nou. Eu am fost si raman consecvent si mereu am sustinut ca este nevoie ca noi toti, din administratia locala, centrala sau simplii cetateni, sa ne facem treaba corect si serios.
As vrea sa reiterez ceea ce am spus si cu alte ocazii. Da, si eu simt nevoia uneori sa ies in Piata Victoriei si va voi enumera doua dintre nemultumirile mele, implicit motivele pentru care as face asta:
1) lipsa transparentei in ceea ce inseamna cheltuirea banului public si in ceea ce tine de procesul decizional
2) lipsa unui cadru legislativ coerent si clar, care sa ne ajute sa ne facem treaba fara blocaje, in mod transparent, rapid si corect.
Nu am inteles, din ceea ce ati afirmat, sintagma “primar PSD”. Tin sa va aduc la cunostinta ca eu sunt Primarul Sectorului 3, deci al tuturor cetatenilor din Sectorul 3.
In final, stimate domnule Plesoianu, v-as mai preciza faptul ca si eu sunt roman si, implicit, prin dorinta de a fi Presedinte, dumneavoastra va doriti sa ma reprezentati si pe mine. Eu cred ca nu intentionati, prin urmare, sa-i instigati pe alti romani impotriva mea. Si ca aveti capacitatea, inca de pe acum, in asteptarea solemnului moment al depunerii unui juramant la Cotroceni, asa cum tintiti, sa fiti un model si un mediator intre puterile statului, intre stat si societate, precum si intre noi toti, cetatenii romani. #iLoveS3”

Posted by | View Post | View Group