Atunci când îi veți mai vedea la televizor pe …

0
226

Atunci când îi veți mai vedea la televizor pe unii politicieni plângându-se de campaniile suburbane și violente organizate în spațiul public românesc, să țineți minte momentul respingerii acestui proiect de lege… Vara aceasta, cu o largă majoritate (272 la 2), proiectul meu de lege a fost RESPINS definitiv. Iată ce prevedea:

“Asociaţia (fundația) se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate: (…) b. când se constată că asociaţia (fundația) acţionează sau militează în sensul schimbării prin violenţă a regimului constituţional, ocupării prin violenţă a sediilor instituţiilor statului, subminării integrităţii teritoriale a României, propagandei in favoarea războiului, violenţei, terorismului, promovării discursului instigator la ură impotriva unei categorii de persoane, când asociaţia (fundația) este declarată de către o instanţă judecătorească sau se declară a fi, sub orice formă, continuatoare sau succesoare în drepturi a unei organizaţii naziste sau a oricărei alte organizaţii interzise prin lege.”

Atașez fragmentul video și stenograma intervenției mele în plen:

“Ce este foarte interesant la acest proiect este că o bună parte din societatea civilă a reuşit să fie cu adevărat senilă, ca şi o bună parte dintre colegii din partea stângă, care au ieşit cu tot felul de declaraţii, spunând, de pildă, că eu încerc să modific legislaţia ONG-urilor, în aşa fel încât, discreţionar, să poată să dispară un ONG, în cazul în care cineva face sesizare pe motiv că nu-şi respectă scopul iniţial. Au sărit ONG-uri renumite, parlamentari renumiţi şi foarte bine “pregătiţi”. Numai că au o problemă şi domnii parlamentari foarte bine “pregătiţi” de la USR şi respectivele ONG-uri. Problema este că respectivul articol nu era deloc schimbat de mine, eu schimbam altceva acolo. Respectivul articol este în vigoare de exact 19 ani, 4 luni şi 27 de zile. ONG-urile habar n-au, respectivele ONG-uri, care este legislaţia în baza căreia funcţionează!

De asemenea, foarte “pregătiţii” parlamentari de la USR habar n-au cum suna legislaţia respectivă!

În rest, mă bucur foarte mult că a fost respins acest proiect legislativ, pentru că nu mi se părea normal să treacă un proiect legislativ care vorbeşte despre ONG-uri declarate în instanţă continuatoare ale unor organizaţii naziste. Nu era în regulă să treacă un astfel de proiect de lege. Era păcat…

Ce îmi doresc foarte mult este să nu mai amânăm respingerea celuilalt proiect de lege pe care l-am conceput împreună cu Şerban Nicolae, cel privind transparentizarea finanţării ONG-urilor şi depolitizarea ONG-urilor de utilitate publică.

Anul trecut era pe lista suplimentară, în sesiunea extraordinară pe care am avut-o în luna iulie. A dispărut de acolo.

Eu zic să rezolvăm şi cu proiectul acesta de lege, ca să ştim o treabă. (Aplauze.)

Mulţumesc.”

Posted by | View Post | View Group